Skip to Content

Waarom spoelt het toilet niet door?

We denken er niet vaak over na, maar de meesten van ons brengen aardig wat tijd door in de badkamer. Meestal zijn we daarbij alleen en hebben we dus tijd voor enige bezinning. Maak optimaal gebruik van die tijd voor uzelf en transformeer de badkamer in een betegelde zentempel, met het toilet als porseleinen troon. Lees de volgende zeven tips om extra van uw tijd in de badkamer te genieten.

De schoonheid van het doorspoeltoilet is de eenvoud ervan. Het is geen ingewikkeld mechanisme en als iets niet goed werkt, kunt u het probleem waarschijnlijk zelf zonder al te veel moeite oplossen.

Werking van een doorspoeltoilet

Het moderne doorspoeltoilet heeft twee kernonderdelen: de stortbak en het waterslot (de zwanenhals). Het waterslot sluit de badkamer af van de rest van het toilet, zodat er geen geuren of gassen omhoog komen uit het riool waarop het is aangesloten. De stortbak is een watertank waarin een grote hoeveelheid water wordt verzameld die snel via het waterslot wordt vrijgegeven. Dankzij de zwaartekracht van die grote hoeveelheid water die door de toiletpot spoelt, wordt alles door het waterslot naar het riool gestuwd. Vervolgens blijft een hoeveelheid vers water in de buis staan, gereed voor de volgende spoelbeurt. Het geheim van een goed spoelmechanisme is de snelle toevoer van grote hoeveelheden water naar de toiletpot. Wanneer die toevoer wordt verhinderd, krijgt u te maken met slechte doorspoeling.

Toilet doorspoelen.

Waarom spoelt mijn toilet niet goed door? – onvoldoende water

Als de toiletpot bij het doorspoelen niet goed wordt leeggemaakt, wordt er waarschijnlijk te weinig water vrijgegeven, of wordt het water te langzaam vrijgegeven. De eerste plek die u in dat geval moet controleren, is de stortbak. Controleer het waterniveau. Het waterniveau moet net onder de overloopbuis staan wanneer de stortbak weer is gevuld. Als het te laag staat, kunt u dat eenvoudig verhelpen. De toevoer van water naar de stortbak wordt geregeld door een klep die is verbonden met een vlotter. Het punt waar deze vlotter de watertoevoer stopt, kan worden afgesteld (meestal met een schroef of knop op de klep). U kunt gebruik maken van deze functie om ervoor te zorgen dat de vlotter en de arm een hoger niveau bereiken voordat de toevoer wordt gestopt. Als dit het probleem niet oplost, is de vlotter mogelijk geperforeerd of is de klep kapot. In dat geval moet dat onderdeel worden vervangen. Hiervoor moet u wellicht de hulp van een professional inroepen.

Stortbak.

Waarom spoelt mijn toilet niet goed door? – geen of erg slechte doorspoeling

Als het toilet helemaal niet goed doorspoelt, is er waarschijnlijk iets mis met het doorspoelmechanisme in de stortbak. Bij het doorspoelen duwt de hendel tegen een arm met een ketting eraan. Deze ketting is verbonden met de klep onder in de watertank. Deze wordt opgetild, waardoor het water wordt vrijgegeven. Zodra al het water weg is, valt de klep terug op zijn plek. Het gewicht van het nieuwe water dat in de stortbak stroomt, drukt de klep naar beneden waardoor deze weer sluit. Als dit proces niet goed werkt, is een van deze kernonderdelen kapot of niet goed afgesteld. Als de hendel los zit of onvoldoende weerstand biedt, kan dat het probleem veroorzaken. Hoewel het een eenvoudig onderdeel is, kan het soms wat lastig zijn om de hendel goed te zetten en weer functioneel te krijgen.

Als het probleem niet wordt veroorzaakt door het contact tussen de hendel en het spoelmechanisme, moet u vervolgens de ketting controleren. Wellicht moet de ketting in de stortbak worden afgesteld. Deze moet enige speling hebben, maar niet te veel. Afhankelijk van het model van het toilet, zou het vrij eenvoudig moeten zijn om de ketting af te stellen. Tot slot, het is ook nog mogelijk dat u de klep moet vervangen. Het komt wel eens voor dat deze is versleten of bros is geworden, waardoor de stortbak niet goed wordt afgedicht en tussen spoelbeurten door niet goed wordt gevuld.

In een stortbak.

Waarom blijft mijn toilet doorspoelen?

Het komt ook wel eens voor dat een toilet niet stopt met doorspoelen. Dit is misschien iets minder erg, maar wel vervelend en verspillend. In de meeste gevallen wordt dit probleem veroorzaakt doordat het waterniveau in de stortbak te hoog is, waardoor water continu in de overloopbuis loopt. Dit is waarschijnlijk het gevolg van toegenomen waterdruk in het hele watersysteem van het gebouw. U kunt dit eenvoudig oplossen door de positie van de vlotterarm op de klep af te stellen zoals hierboven is beschreven bij ‘Waarom spoelt mijn toilet niet goed door? – onvoldoende water’. Heel soms wordt het probleem veroorzaakt door een lekkende klep. In dat geval moet u de klep vervangen. Deze zijn niet duur en kunnen eenvoudig worden vervangen. Sluit de watertoevoer af en laat de stortbak volledig leeglopen. Verwijder de oude, versleten klep en vervang deze door een nieuw exemplaar. Als u het niet ziet zitten om dit zelf te doen, kunt u gewoon de hulp van een loodgieter inroepen.

Te kampen met slechte doorspoeling, geen doorspoeling of continue doorspoeling van het toilet? Geen paniek, vaak is het eenvoudig op te lossen.

Doorspoelend toilet.

Gerelateerde producten

  • Witte Reus Kracht Actief Oceaan
    Witte Reus Kracht Actief Oceaan

Meer schoonmaaktips

  • Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd heeft
    Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd heeft
  • Zet uw badkamer vol met bloemen
    Zet uw badkamer vol met bloemen
  • Geef kleur aan jouw badkamer
    Geef kleur aan jouw badkamer