Polyester is duurzaam, sterk en gaat lang mee. Dat betekent echter niet dat het volledig ongevoelig is voor vlekken. Als je een vlek hebt op je favoriete shirt, zorg er dan voor dat je weet hoe je die er snel en efficiënt uit kunt halen.
Door zijn synthetische aard is polyester extreem gemakkelijk te reinigen en is het bestand tegen het absorberen van de meeste vlekken. In feite worden zweet- en okselvlekken, bloedvlekken, deodorantvlekken en de meeste op water gebaseerde vlekken (sappen, wijn) gemakkelijk afgestoten door de synthetische vezels. Bovendien is het bestand tegen de meeste chemicaliën en zelfs tegen meeldauw.
Vlekken waar het wel moeite mee heeft zijn de vlekken die veroorzaakt worden door vet en olie. Olie is geneigd zich te hechten aan de vezels van polyester waardoor het moeilijk te verwijderen is.
Om vlekken te verwijderen uit polyester:
- Kies een Witte Reus wasmiddel dat geschikt is voor de stof en de kleur van je kledingstuk
- Borstel of schraap los restmateriaal weg
- Dep de vloeistof op met een schone doek waarbij je zoveel mogelijk probeert te verwijderen
- Behandel de plek met de vlek voor
- Was op de maximale temperatuur volgens het waslabel
- Controleer de vlek na het wassen
Kies Witte Reus Gels, Caps of Poeder
De stof- en kleurkwaliteit zullen bepalen welk wasmiddel je gebruikt. In vrijwel alle gevallen zijn polyester stoffen kleurecht en dan is Witte Reus poeder het meest handige wasmiddel om elke soort vlek te verwijderen. Maar controleer eerst op het waslabel van je kledingstuk of een zuurstofbleekmiddel is toegestaan.
Voor kwetsbaardere gekleurde polyester kleding gebruik je Color Reus of Color Reus poeder. Voor witte was kun je ook Witte Reus gel gebruiken.
Borstel of schraap eventuele overtollige jam weg
De voorbehandeling hangt af van het soort vlek waar je mee te maken hebt. Bij de meeste algemene vlekken verwijder je zoveel mogelijk los restmateriaal met een lepel, waarna je de vloeistof opdept met een schone, witte doek, tot de doek niets meer opneemt.
Giet een kleine hoeveelheid Witte Reus gel of Color Reus rechtstreeks op de vlek, wrijf dit er voorzichtig in en laat het een paar minuten intrekken in de polyester vezels. Was het kledingstuk daarna zoals gebruikelijk.
Controleer het waslabel en gebruik de maximale watertemperatuur die veilig is voor de stof. Gebruik de dosering voor 'zwaar vervuild' van het wasmiddel, zoals aangegeven op het etiket.
Controleer de vlek na het wassen
Kijk altijd eerst of de vlek weg is voor je de kleding droogt. Herhaal de bovenstaande stappen voordat je de stof aan de hitte van de droger blootstelt want daardoor kan de vlek zich kan vastzetten.
Dat polyester shirts, blouses, jurken en jasjes duurzaam en machinewasbaar zijn, wil niet zeggen dat je automatisch moet aannemen dat je het verwijderen van vlekken uit verschillende polyester kledingstukken volgens dezelfde stappen kunt uitvoeren. Polyester wordt soms gemengd met andere textielsoorten, zoals zijde, wol en kunstzijde. Dit verandert de structuur van de stof. Terwijl het deze andere, kwetsbare stoffen een tikje duurzamer maakt, betekent het ook dat kleding van polyestermengsels minder bestand is tegen vlekken. Bovendien kan de combinatie met kwetsbare stoffen een delicate behandeling vereisen.
Opgedroogde vlekken op polyester hoeven niet permanent te zijn. Als je een opgedroogde vlek uit een polyester jurk moet halen, dan zal weken in een sopje van warm water en wasmiddel de vlek losweken en opfrissen zodat de vlek voorbehandeld kan worden.
Vlekken op polyester gemakkelijk verwijderd!
Heb je een favoriet polyester shirt of jasje dat je mooi wilt houden? Volg deze instructies om vlekken uit je polyester kleding te halen.